Uwaga na zatrucia pokarmowe!

Udostępnij na:

Uwaga na zatrucia pokarmowe!

Cieplejsza pora roku, większa liczba spotkań rodzinnych oraz organizacja imprez masowych sprzyjają występowaniu zatruć pokarmowych. Są to zachorowania przebiegające
z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, który występuje po spożyciu pokarmów skażonych niektórymi bakteriami lub ich toksynami. W bardzo rzadkich przypadkach zatrucia pokarmowe mogą być wywołane przez zawarte w żywności toksyny chemiczne lub pestycydy. Źródłem choroby jest najczęściej żywność pochodzenia zwierzęcego lub zawierająca surowce zwierzęce (np. mleko lub jaja). Trudno uniknąć zatrucia pokarmowego, ponieważ bezpośrednio przed posiłkiem zazwyczaj nie można stwierdzić, czy dany produkt spożywczy lub napój jest bezpieczny, jako że obecność drobnoustrojów chorobotwórczych i ich toksyn nie musi wpływać na wygląd, smak i zapach żywności.

Podstawową cechą zatruć pokarmowych jest szybkie wystąpienie objawów zatrucia po jedzeniu, co pozwala na łatwe skojarzenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ze spożytym pokarmem. Najczęstszymi objawami są wymioty, dreszcze, gorączka, bóle brzucha i biegunka. Zatrucia pokarmowe występują często i zwykle mają łagodny przebieg, ale sporadycznie mogą być nawet śmiertelne.

Zakażenia pokarmowe szerzą się najczęściej przez wodę lub zanieczyszczoną żywność: niedomytą, nieprawidłowo przechowywaną  lub przygotowaną. Doskonałe podłoże do namnażania się bakterii i wytwarzania przez nie niebezpiecznych enterotoksyn stanowią kremy z jaj i mleka, mielone i surowe mięso oraz ryby. Inną drogą zakażenia jelitowego może być kontakt z osobą chorą. W takim wypadku bardzo ważne jest rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny.

Zarazki wywołujące zatrucia pokarmowe przenoszone są na rękach. Stąd mogą się przedostać do przewodu pokarmowego (bezpośrednio, np. w wyniku oblizywania lub wkładania palców do ust, albo pośrednio, np. poprzez skażone pożywienie) lub do dróg oddechowych (bezpośrednio przez usta lub nos).

Warto zastosować się do poniższych zasad, aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego:

  • częste mycie rąk: podczas przygotowywania żywności, przed każdym posiłkiem, zawsze po skorzystaniu z toalety, po powrocie z zakupów, ze spaceru
  • utrzymanie higieny w miejscu przygotowywania posiłków, ochrona przed owadami
    i innymi zwierzętami
  • separacja produktów surowych od gotowych do spożycia, używanie różnych desek do krojenia
  • dokładne mycie nieprzetworzonej żywności pod bieżącą wodą
  • surowe mięso i ryby przetrzymywać pod przykryciem w dolnej części lodówki, bez kontaktu z innymi produktami spożywczymi
  • przechowywanie żywności musi być zawsze zgodne z zaleceniem producenta
  • po rozmrożeniu żywności nie wolno jej ponownie zamrażać
  • wyparzanie jaj, używanych do wyrobu potraw i deserów (nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury)  we wrzątku przez 10s
  • pamiętanie o doprowadzaniu do wrzenia wszelkich podgrzewanych potraw
  • nie spożywać niedogotowanego mięsa
  • nie spożywać żywności po upływie daty przydatności do spożycia

PSSE Bartoszyce