Odbył się Konkurs Kulinarny „Smaki 3 Kultur”

Udostępnij na:

Do konkursu kulinarnego  Smaki 3 Kultur w ramach obchodów Dnia Osadnika (w dniu 10.09.2016r.) w tym roku przystąpiło 10 zawodników, w tym również kilkuosobowy zespół. Byli to przedstawiciele organizacji pozarządowych takich jak: SION w Bartoszycach, Towarzystwo Społeczno – Kulturalne Mniejszości Niemieckiej Bartoszyc i Okolic, Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Jesteś-my”, czy Świetlica wiejska w Galinach, ale także osoby prywatne, tak jak rodzina państwa Narkowiczów w składzie: Pani Marianna, Tamara i Natalia, których gotowanie jest  prawdziwą pasją. Tematem przewodnim konkursu było wykorzystanie w potrawach bardzo popularnych warzyw, czyli buraka oraz marchewki. Potrawy oscylowały na pograniczu trzech kuchni: polskiej, ukraińskiej oraz niemieckiej. Uczestnicy zachwycili jury wykwintnością i oryginalnością potraw. Oprócz tradycyjnych dań, takich jak chłodnik czy surówki z marchewki pojawiły się ciasta i pasty, marchewkowe gofry, a także prawdziwe rarytasy: powidła i rolady z buraka. Jury po skosztowaniu wszystkich potrawach, zachwycone ich smakiem i sposobem podania wytypowało laureatów konkursu:

I miejsce – Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Jesteś-my”
Potrawy słodkie: Konfitura z buraków, ciasto marchewkowe
Potrawy słone: Rolada buraczana z rybą wędzoną, gofry marchewkowe z wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem,

II miejsce – Paweł Perliński
Potrawa: Torcik ziemniaczano – buraczany z roladką z kurczaka podany w towarzystwie czatnej z marchwi,

III miejsce – Maciej Makutynowicz
Potrawa: Pokuczaje podane na puree z pieczonego buraka z tymiankiem, w towarzystwie popcornu z gryki i sianka z pora,

Nagrody dla laureatów oraz uczestników gotowania na świeżym powietrzu wręczył Burmistrz Miasta Bartoszyce Piotr Petrykowski, który ku uciesze uczestników konkursu zapowiedział, iż w przyszłym roku tematem przewodnim konkursu będą potrawy kuchni myśliwskiej wraz z darami lasu.